Egy kis érdekesség...

Szőke Lovas Antal közel húsz éve tevékenykedik a nyomdaiparban, sok évnyi szakmai tapasztalataira támaszkodva 2011-ben alapította meg saját vállalkozását. Hogy mi motiválta? Mit képvisel? És vajon ki az a Preston? Ez mind-mind kiderül ebből az interjúból.

szoke_lovas_antalManapság vállalkozást indítani merész húzásnak számít. Te mégis belevágtál egybe. Mi motivált ebben?

17 éves korom óta foglalkozom a nyomdászattal. Azóta rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem arról, hogy hogyan érdemes, és arról is, hogy hogyan nem szabad ezt a szakmát művelni. Elhatároztam, hogy az eddigi tapasztalataimat összegyűjtve létrehozom Presslandet, a nyomdászat egy teljesen új világát, ami más, mint a többi nyomda. De a legfontosabb, hogy szeretem, amit csinálok, és jó érzéssel tölt el, hogy segíthetek az embereknek, hogy megvalósítsák a saját álmaikat, legyen az akár egy receptkönyv kiadása.

Jó ideje ezzel a szakmával foglalkozol. Ezt csak elhivatottsággal lehet ilyen régóta űzni. Miért szereted ennyire a nyomdászatot?

Szeretem látni, ahogy a könyvek, nyomtatványok formát öltenek, kézzelfoghatóvá válnak. Tudom, hogy ezeknek egy része valamilyen hasznos célt fog szolgálni, míg egy másik részük nagy örömet fog majd okozni az embereknek. Éppen ezért minden munkafolyamatnál ott vagyok, minden az én kezemen megy keresztül. És ez nem könnyű. De számomra ez nem csak munka, mondhatom, hogy ez a szenvedélyem is. Mostanában közelebbről is megismerkedtem a borászat világával, és egyre inkább úgy érzem, párhuzamot tudok vonni a borászat és a nyomdászat között. A borászok is szenvedéllyel és elhivatottsággal teszik a dolgukat és én is így vagyok ezzel.

Véleményed szerint milyen a jó nyomda?


A nyomdáról az emberek fejében egy olyan kép él, ahol futószalagon készülnek a dolgok, tömeggyártásban. Pedig ez nincs mindig így. Nálunk az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy bármit megrendelhessenek, akár egyetlen darabot is. Belegondoltam, vajon hány kismamának van otthon elfekvőben egy meséskönyve, hány nagymamát lehetne meglepni azzal, hogy az élete során összegyűjtött recepteket könyv formájában nyújtjuk át neki. A jó nyomda nem csak egy gyár, hanem olyan barátságos hely, ahol ötletek valósulnak meg, álmok válnak valóra.

A szavaidból egyértelműen kiderül, hogy Neked fontosak az ügyfeleid. Mindannyian. De azért megkérdezem, létezik olyan számodra, hogy ideális ügyfél?


Fontos számomra, hogy az ügyfeleimmel jó, akár baráti kapcsolatot ápoljak. Olyan emberekkel szeretek együtt dolgozni, akik felismerik, hogy a munkánkban mindannyian értéket teremtünk, akikkel ki tudunk építeni egy bizalmi kapcsolatot. El tudom képzelni például, hogy később felhívom őket azért, hogy összegyűljünk egy-egy Presslandes rendezvényen, legyen szó akár egy bográcsozásról vagy bármilyen programról, ahol közösen jól érezhetjük magukat.

Ha a Presslandről van szó, nem kerülhetünk el egy kedves, színes kis figurát, aki elkalauzol minket a világodban. Ki ő?


Ő Preston, vagy ahogy a kisfiam hívja Bábááá, az én segítőtársam. Tulajdonképpen ő a mi „lila tehenünk”. A megszemélyesítője mindannak, amit képviselünk: lendületesség, nyitottság és barátságos hangulat.

toni_preston.jpg

Akik eddig minket választottak