QR kód a nyomtatott termékeinken

Dátum: 2012. ápr. 25.   |   írta: Szőke Lovas Antal   |  

Manapság egyre gyakoribb, hogy fontos információkat (név, telefonszám, cím, webcím, GPS koordináta, stb.) QR kód formájában nyomtatnak rá különböző nyomdatermékekre.


Mi is tulajdonképpen a QR kód (vagy más néven mobilkód)?



A QR kód valójában egy olyan vonalkód, ami négyzetes pontokból áll és pl. egy okostelefon alkalmazással egy pillanat alatt megfejthető a látszólag kusza pontok tömkelege. A japán Denso-Wave cég fejlesztette ki a ’90-es évek közepén, nevét az angol Quick Response (gyors válasz) rövidítéséből kapta.


Hogyan lehet generálni?



A kód alap esetben feketével van nyomtatva, de a beolvasás nagy hibajavítási képességének hála, színesben is használhatjuk, utat engedve a kreativitásunknak. Bármilyen irányból beolvashatjuk, nem fontos a tájolása. A létrehozására sok ingyenes program és online kódgenerátor létezik, aminek a használata rendkívül egyszerű.
Íme pár, amiket mi is előszeretettel használunk:

http://goqr.me/ (tipp)
http://qr-kod.hu/
http://zxing.appspot.com/generator/


Hol érdemes használni?



Felhasználási területe rendkívül széles. Gondoljunk csak bele milyen jól jön, ha kapunk egy névjegyet, amin az írott adatok mellett, QR kód formájában is megtalálható az illető elérhetősége, így nem kell bajlódni a telefonba való bepötyögéssel.

nevjegym.jpg






































Felhasználhatjuk a szórólapunkon is, így a pár mozdulatot igénylő beolvasás és dekódolás után, már egy lehetséges vevő telefonjában van üzletünk minden fontos elérhetősége.

qrszorolapok.jpg


Buszmegállókban a plakátokon, vagy kirakaton feltüntetve rendkívül figyelemfelkeltő. Miközben várjuk a buszt, vagy csak megállunk a kirakat előtt egy pillanatra, telefonunkon az adott webcímet beolvasva böngészhetünk, vagy menthetjük az üzlet elérhetőségeit, így segítve az idő olykor lassú múlását.

pressland_kirakat.jpg




























DM levelünkön feltüntethetjük vele akciós oldalunk egyedi webcímét, így a címzett gyakorlatilag különösebb gond nélkül, gyorsan és egyszerűen eljut az egyedi ajánlatunkhoz.

Végeredményben a gyakorlati felhasználására csak a kreativitásunk szabhat határt. Egy jól elhelyezett QR kód amellett, hogy nagyon jó szolgálatot tesz számunkra, mindenképpen egyedivé, divatossá és nem utolsó sorban figyelemfelkeltővé varázsol minden nyomtatott termékünket.
Az biztos, hogy manapság kihagyni egy ilyen nagyszerű lehetőséget az információink gyors célba juttatására, igen nagy hiba lenne…



Akik eddig minket választottak