Digitális vagy ofszet nyomtatás?

Dátum: 2011. aug. 18.   |   írta: Szőke Lovas Antal   |  

Akik kevésbé járatosak a nyomdaipar bugyraiban, nem biztos, hogy értik mitől is digitális, avagy ofszet egy nyomda. Alapvetően két nyomtatási technológiáról van szó, melynek a végterméke ugyan az a kiváló minőségű könyv, újság, szórólap, vagy akár névjegykártya. Miért kell mégis megkülönböztetni a kettőt egymástól?

Talán nem is tűnik fontosnak számodra, hogy tisztában légy a különbségekkel, pedig hasznos, ha tudod, milyen feladatot melyik nyomdatípusra érdemes bízni. Lássuk tehát a két típust!

Digitális nyomtatás - ha szerény a példányszám, de azonnal kell…


Mikor jó választás a digitális nyomda?

Gazdaságos megoldást kínál egy digitális nyomda:
  • kis és induló cégek esetében, ahol még viszonylag szerény az ügyfélkör,
  • a nyomdában megrendelt darabszám nem éri el pl. 2-300 darab céges prospektust,
  • szinte azonnal kell a termék,
  • netán személyre szóló (perszonalizált) nyomdatermékekre van szükséged.

Több, különböző elven működő digitális nyomdagép van manapság a piacon. A legelterjedtebbek az úgynevezett xerografikus nyomtatást használó berendezések, melyek gyakorlatilag az asztali lézernyomtatók technológiáját használják nagyban. Nagyjából arról van szó, hogy egy dobegységre lézersugár segítségével felviszik a tonerport, melyet az átad a gépben futó papír felületének, majd egy fűtőegységen keresztülhaladva ráég, fixálódik a nyomat. Meg kell jegyeznem, hogy ezt az eljárást Selényi Pál, magyar fizikus alkotta meg.
xerox.jpg
Xerografikus, Xerox DC 5000 digitális nyomógép

A másik elterjedt digitális nyomtatási technika, a leginkább a HP által preferált electroink. Itt már nem szilárd tintát (tonert), hanem folyékony festéket használ a gép. Ez az eljárás már félúton van az ofszet és digitális nyomtatás között. Ezek a berendezések meglehetősen nagyok, viszonylag drágák és a kezelésük sem olyan egyszerű, mint a xerografikus nyomógépeknek. Ebből kifolyólag kevésbé elterjedtek.
electro.jpg
Electroink technológiás, HP Indigio digitális nyomógép

Ofszet nyomtatás, ha sok kell, de szerény darabáron…


Ha céged ügyfélköre időközben tetemesre duzzadt és egy-egy megrendelésed már eléri a több tízezres példányszámot, mindenképpen az ofszetnyomás lesz a pénztárcád barátja. Itt egy úgynevezett sík, vagy közvetett nyomtatási eljárásról beszélünk. A négy nyomdai alapszínnek (C, M, Y, K) megfelelően kell alumínium ofszet lemezeket készíteni. Ezek a nyomóformák a nyomat helyén a festékező hengerektől felveszik a folyékony festéket, melyet átadnak egy gumilepedővel bevont hengernek. Erről a hengerről kerül át a nyomat a papírra. Ezeknek a nyomóformáknak, ofszetlemezeknek, egy egyszeri előállítási költsége van, melyről minél többet nyomtatunk, annál olcsóbbra jön ki a darabár.
ofszet_gp.png
Ofszet nyomdagép
ofszet_technika.png


Az ofszet nyomtatási technológia

Ha tehát legközelebb nyomdatermékekre lesz szükséged, jól gondold meg, melyik nyomda a neked való!


Akik eddig minket választottak