Spóroljunk pénzt az ISBN számmal!

Dátum: 2013. szept. 18.   |   írta: Szőke Lovas Antal   |  

Kezdő írók szoktak sokszor keresztkérdésekkel bombázni az ISBN számmal kapcsolatban. Most igyekszem itt összeszedni nekik és mindenkiknek, aki érdeklődik e 13 jegyű számsor misztikája iránt.

Mi is az ISBN szám pontosan?



Az ISBN szám (International Standard Book Number rövidítése) és a hozzá tartozó vonalkód egy adott könyvnek, vagy egyéb, konkrétan meghatározott kiadványnak a 13 jegyű, egyedi, nemzetközi azonosító kódja. Magyarországon 1974 óta használjuk. Az itt nyomtatott könyvek ISBN száma 963-mal kezdődik.

goog03.jpg



Milyen kiadványok kaphatnak ISBN számot?



• Nyomtatott könyvek, brosúrák (min. 16 oldal és min. 40 darab)
• Térképek
• Oktatási célú video- és diafilmek, szoftverek;
• Kazettán, CD-n vagy DVD-n kiadott hangos könyvek
• Elektronikus kiadványok, akár fizikai hordozón, akár online hozzáféréssel
• Multimédiás kiadványok, amennyiben a tartalom túlnyomó része szövegalapú
• Braille kiadványok

20130918_134744_lls.jpg



Hogyan kell igényelni?

Amennyiben magánkiadásban készül a könyvünk, akkor az Országos Széchényi Könyvtár ISBN Irodáját kell keresni (http://www.oszk.hu/isbn_keres), ha úgy érezzük, a fent említett követelményeknek eleget tesz a művünk. Egyéb esetben a kiadó szokta intézni. Fontos tudni, hogy az igénylés és az ISBN szám kiadása teljesen ingyenes. 


Mit nyerünk, ha ISBN száma van a könyvünknek?



Magánkiadásban készült, kis példányszámú könyveknél egyértelműen a kedvező, 5%-os ÁFA tartalom a 27% helyett. Egy nettó 100.000 Ft-os rendelésnél, konkrétan 22.000 forintot takaríthatunk meg.
Emellett jóval egyszerűbben lehet a boltokban rendszerbe venni és később az eladásokat nyomon követni. Rendelésnél is jól jön, hogy biztosan azonosítsuk a kiválasztott könyvet. Az írói jogdíjakat is könnyen nyomon tudjuk követni a későbbiekben.


Milyen kötelezettséggel jár számunkra az ISBN szám?



A kiadványunknak könyv, vagy brosúra esetén minimum 16 oldalasnak kell lennie és legalább 40 példányban kell elkészülnie. A könyv elkészülte után 6 példányt el kell juttatni az az Országos Széchényi Könyvtárnak.

20130506_134013.jpg

























Reméljük a legfontosabb, leggyakrabban felmerülő kérdésekre tudtunk megfelelő válaszokat adni.
Amennyiben további információra lenne szükség érdemes az Országos Széchényi Könyvtár honlapját böngészni a témában: http://www.oszk.hu/isbn_ismn




Akik eddig minket választottak