A saját könyv varázsa

Dátum: 2012. febr. 22.   |   írta: Szőke Lovas Antal   |  

Mostanában elég sokan keresnek meg azzal, hogy a fiókban porosodó írásaikat szeretnék könyv, vagy füzet formájában kiadni. Az a szerencsésebbik eset, ha ez a szándék egyáltalán eljut hozzánk, mivel, sajnos kevesen tudják, hogy ma már nem csak a nagy könyvgyárakban, őrült mennyiségben lehet, olcsón könyvet nyomtatni. A digitális nyomdatechnika fejlődésével, már rendkívül kis példányszámban is megéri kinyomtatni egy kész művet.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Vegyünk például két, viszonylag gyakori esetet.

Egyik, amikor a Szülő saját kútfőből mond este mesét a csemetének. Hónapok, évek alatt gyűlik a sok ötlet, mese. Az Anyuka, szabadidejében nekiül és begépeli az eddigi termés legjobb műveit. Ha az írói véna mellett, netán szépen is rajzol, készít illusztrációkat, grafikákat is az egyes mesékhez, akkor tulajdonképpen már össze is állt a mesekönyv.

p1040702.jpg





























Egy másik igen gyakori példa, az Anyukák, Nagymamák sok-sok év alatt tökélyre csiszolt receptgyűjteménye. Ők általában megsárgult füzetekben, papírokon gyűjtögetik a családnak oly kedves, egyedi recepteket. Aztán valamelyik unoka önszorgalomból, szépen begépeli az összes receptet, készít hozzá jó pár ínycsiklandó fotót és már össze is állt a családi szakácskönyv.

p1040737.jpg






























Ezek után mi a teendő? E-mailben, vagy személyesen el kell juttatni az anyagot elektronikus formában (.rtf, .doc, .pdf. stb.), aztán nekiülünk és formába öntjük az elképzeléseket. Két-három alkalom után általában kialakul a végeleges forma, ami magában foglalja a tördelést, szerkesztést, a borító tervezését és a kötészeti megoldásokat. Ha az anyag úgymond nyomdakész állapotba kerül, akár már pár napon belül a kezébe veheti az „Író” a művét a saját és családja legnagyobb örömére!

Ugye milyen egyszerű? Ha még azt is elárulom, hogy egy-egy ilyen kiadvány összköltsége adott esetben nem feltétlenül éri el a 10.000 forintot, akkor látható, hogy ma már egy saját könyv kinyomtatása bizony nem luxus, csak elhatározás kérdése…




Akik eddig minket választottak