Printexpo 2011

Dátum: 2011. nov. 11.   |   írta: Szőke Lovas Antal   |  

Roppantmód nagy reményekkel vártam az idei, 2011-es Printexpót, mint annak idején Szlavinszky János, a Visegrádi telekbombázó méltán elfelejtett megalkotója, találmánya sikerét.

Ezt, a számomra oly kedves és fontos eseményt, sajnos már csak két évente rendezik meg. Gondoltam, hogy a szakma jeles képviselői e nagy időintervallum alatt kellő erőt gyűjtöttek és ütős, igazán jó ajánlatokkal várják a nyomdák döntéshozóit. Az az igazság, hogy nagyot tévedtem.

Jól sem laktunk, éhen sem haltunk...

A 2009-es Printexpón már érezhető volt a válság, így csak egy bő fél csarnokot töltöttek meg a nyomdaipari kiállítók. Idén, 2011-ben sikerül ezt űberelni, de sajnos nem pozitív értelemben. A G pavilon kb. 30 százalékán voltak a szakma kiállítói, mint pl. a Xerox, a Konica Minolta, Ricoh, a Nyomda Technika Kft, a Lamitrade, a Duplo és még sorolhatnám, de nem tudom, mert nagyjából ki is fújt a lista. Minden elismerésem azon cégeknek, akik vállalták a kiállításon való, nem kis összegű megjelenést! Viszont kedves gépgyártók, forgalmazók! Válság ide, válság oda nem az a jó üzenet, hogy nehéz időben a marketing és reklámköltségeken spórolva, nem állítunk ki a Printexpón. Ha recesszió van, nem úgy megy az üzlet, nem az a megoldás, hogy becsukom az ajtót, csendben vagyok, hogy észre se vegyenek, csak éljem túl valahogy. Előre kell menekülni! A nyomdákra most nehéz idők járnak, mint tudjuk, ezért hatványozottan fontos lenne, hogy legalább ilyenkor mindenki teljes mellszélességgel jöjjön és ötleteket, megoldásokat kínáljon, mutasson be. Kellenek az új tippek, javaslatok, új technikák, technológiák. Itt sajnos – tisztelet néhány kivételnek – semmi újdonság, vagy innovatív fejlesztés nem volt látható, tapasztalható.


A kivételek

Kiemelném viszont a Xerox pályaudvart idéző standján látható, komplett 4112-es nyomógéppel összkötött Book on demand könyvgyártó gépsort, ami a jövőre nézve igen szép reményekkel kecsegtet.

.
xerox4112bookondemand.jpg




























Xerox 4112-es nyomógéppel összkötött Book on demand könyvgyártó gépsor

 

 

 

No meg a Lamitrade által forgalmazott, egyszerű, de nagyszerű, a Rigó Kft. által gyártott vágó és ragasztókötő-gépeit.

rigovagogep.jpg




























Rigó Hydrocut 52 cm-es vágógép

 




rigolamibind.jpg



























 

Rigó Lamibind 340-es melegragasztós könyvkötő gép



lamitradestand.jpg



























 

A Lamitrade élénkzöld, feltűnő standja

 

Mindössze ezen a két standon láttam azt, amiért jöttem.

Remélem, 2013-ban pozitívabb élményekkel gazdagodva fogok hazatérni a Printexpóról.


Képes beszámoló


duplostand.jpg

A Duplo kiállítása



letterpress.jpg




























Egy kis történelem. Gestetner stencilgép és a magasnyomás.



xeroxnuvera.jpg





























Xerox Nuvera



xeroxstand.jpg





























Xerox 1000-es



xerox1000esen.jpg





























Én és a remélhetőleg nem távoli jövő :)










Akik eddig minket választottak